dimarts, 1 de març del 2016

El Centre Excursionista de Terrassa. Del curs "Societat i institucions" impartit al Club 60 d'Unnim, juny 2011

L’excursionisme es gestà a finals del segle XIX de la mà de personalitats com Josep Soler i Palet, Domènec Palet i Barba, Joan Cadevall i Diars, Eugeni Ferrer i Dalmau i Àngel Sallent i Gotés, entre d’altres, els quals des de l’interès científic, artístic, cultural i patriòtic, havien iniciat l’activitat excursionista orientada vers una tasca científica, tal com s’estava fent al Centre Excursionista de Catalunya.
El Centre Excursionista de Terrass es va constituir formalment el setembre de 1910 sota la presidència d’Eduard Giralt Esmerats i es va domiciliar a la seu del Grup Esperantista Lumon.
Els objectius que es marcaven eren l’excursionisme col·lectiu i particular, la programació de conferències i d’activitats culturals relacionades amb l’excursionisme. Cada cap de setmana es feia una sortida i es van iniciar lliçons a càrrec de Domènec Palet i Barba i de Daniel Blanxart i Pedrals. Es van fer sortides a Sant Pere de Terrassa, a les ruïnes d’Empúries, es va participar al Congrés Excursionista i, aquest interès pel patrimoni, va contribuir a que s’impulsés la campanya per a salvar l’altar major barroc de l’església del Sant Esperit.
Dues de les activitats que més caliu han creat des de la fundació del CET han estat els campaments i les diades de germanor. També ha estat molt seguida la festivitat de Sant Bernat. Són actes que reuneixen els associats i les seves famílies.
A partir de la celebració del cinquantenari del Centre Excursionista, els campaments es van consolidar entre els socis i se n’han celebrat cada any.
Les diades de germanor, celebrades anualment, també consistien a organitzar activitats com alguna petita marxa, concursos de rams de flors, sardanes, entre d’altres. Com a les acampades hi participaven les famílies dels socis i els guardons que es concedien als guanyadors dels concursos i competicions, eren materials per a l’excursionisme, o copes i medalles.

Seu actual del Centre Excursionista de Terrassa, al carrer de Sant Llorenç. 

El CET ha tingut diverses seccions:
      -ping-pong
      -esquí
      -alta muntanya
      -atletisme
      Només pel que fa a les esportives.
Des d’aquestes seccions s’organitzaven cursets i activitats esportives, algunes a l’àmbit de tot Catalunya com la Marxa de Regularitat de Catalunya o la cursa d’esquí Núria-Puigmal-Núria.
      La biblioteca del CET sempre ha estat oberta als socis.
El CET també ha contribuït a enriquir la vida cultural de Terrassa amb l’organització de conferències, sessions poètiques, tertúlies, la secció de fotografia o la creació d’una coral.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada