dissabte, 31 d’octubre del 2015

Ruta Medieval IV de Terrassa interactiva. Ajuntament de Terrassa, 1995

Itinerari:
1.- Carrer Gavatxons: Torre de la Muralla
2.- Carrer Gavatxons-Carrer Cremat: Torre del Palau
3.- Plaça de Mossèn Homs: Esglésies de Sant Pere
4.- Carrer Salmeron: Castell-Cartoixa de Vallparadís
5.- Carrer Serrano: Mas de la "Castlania"                       
         L'altre nucli conegut del que resten estructures arquitectòniques és el Castell de Vallparadís, documentat al s. XII, però amb diverses transformacions els s. XIV i XV. Tenia una Quadra o Terme sobre la que exercia el seu poder feudal. De la Quadra de Vallparadís destaca l'anomenat Mas de la Castlania o més tardanament Cal Canela, masia fortificada que conserva elements arquitectònics com són la porta adovellada d'entrada i un finestral gòtic sobre la mateixa.

         El Castell de Vallparadís va ser construït entre els segles XII- XIV i restaurat el s.XX. El castell ha passat per diferents fases, ja que, entre 1110 - 1344 era propietat de la família Sanlà-Terrassa; de 1344 a 1413 va passar a ser Cartoixa de Sant Jaume de Vallparadís; de 1413 a 1852 va pertànyer a la família Sentmenat i de 1852 a 1947 a la família Maurí. El 1947 fou adquirit per l'Ajuntament. El castell, antigament, era destinat a funcions de vi­gilància i defensives i, posteriorment, va ser adaptat a funcions monàstiques. És de planta quadrada amb sis torres, també, quadrades que sobresurten del seu perímetre, format per murs de pedra amb espitlleres. Envoltat de fossar, l'accés es fa per un pont de pedra d'arc rebaixat. El 1344 va ser adaptat com a cartoixa, per la qual cosa es construí un claustre de dos pisos al pati del castell i una església entre la torre central i el mur de la part del Nord i de l'Est, a més d'una sala capitular a l'Est del claustre. El 1373 va ser fortificat i el 1413 fou traspasat a frares carmelitans. 



Procedència de les dues fotografies: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_cartoixa_de_Vallparadis

Entre 1947-1949 va ser restaurat pels arquitectes Alexandre Ferran i Camil Pallàs i el 1959 convertit en Museu Municipal d'Art. La nau gòtica de l'església es anomenada popularment "Tinellet" per la semblança a la del Palau del Tinell de Barcelona. El Castell, envoltat per un jardí públic, està situat al costat del Torrent de Vallparadís, eix generador del gran parc urbà de Vallparadís.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada